Friday 24 May 2013

North and South


Hola de nou, per fi puc reprendre una de les coses per les quals havia fet aquest blog! LLIBRES, LLIBRES! Avui us presento: 

Norte y Sur
Encara recordo aquella tarda en que la meva mare, germana i jo, escarxofades al sofà sense intenció alguna de sortir de casa, paravem atenció a una curta serie de la BBC que tenia inici a TV3. Semblava d’época... la revolució industrial, noia que es muda amb la seva pobre família a una ciutat repleta de fàbriques que treuen llengues de fum i ensordeixen amb el soroll de les maquines i telers, sindicats obrers, patrons sense moral o si més no amb una moral amagada, d’opinió reservada. ¿Tenia o no tots els alicients? Si, sense dubte si. Després d’hores de mini-serie i d’enamorar-me’n d’ella, no vaig recordar apuntar-me el nom d’aquesta per un futur desig de tornar a reviure-la. Si dic que vaig tardar 3-4 anys a trobar-la no estaria dient cap mentida. “Norte y Sur” d’Elizabeth Gaskell, autora de Cranford, Esposas e Hijas o Mary Barton. Un clàssic. Així que fa unes poques setmanes o uns pocs dies, coincidint amb el meu aniversari, vaig acostar-me a l’Abacus per a fer-me amb la obra en paper. Les meves últimes adquisicions literaries havien estat molt supèrflues, arguments plans, personatges plans, situacions banals, voltes i voltes a 100-200 pàgines de llibre per arribar a finals infructuosos o sense cap mena de plaer culminant. Però per sort, un clàssic és clàssic per la seva gran qualitat.

Norte y Sur representa el xoc de dues persones, o en elles, de dues regions. La una, el personatge femení de Margaret Hale és el Sud. Acostumada a viure en el si d’una familia eclesiàstica, humil però ben considerada, es veu obligada a abandonar el seu Helston tranquil, que viu a un ritme lent i amb certa apatia, on tothom es amic de tothom; per mudar-se a la ciutat industrial de Milton. El Nord, Milton, el representa l’industrial Sr. Thornton, tosc, dur i malhumorat. Ell representa, la divisió de classes, la obscuritat de la ciutat enfumada i gris, on la miseria es molt gran i on el món es mou a més velocitat i ansiós del canvi. Un cop allà, Margaret coneix els sindicats que lluiten contra els patrons per un sou i vida més digne, per contra d’aquells que diuen que se n’enriqueixen. La narració d’aquest element està molt ben portada, fent reflexionar als mateixos personatges fins a quin punt el radicalisme de patrons i sindicat es beneficiós, i si cal en certes circumstàncies fer el que nosaltres diem “Baixar del burro”. Per ella aquesta situació de descontent li es totalment desconeguda i s’esforçarà per entendre-la. Però això no és el que més la desconcerta. Margaret Hale no es d’alta cuna, però es d’alt orgull i de propia alta consideració per l’educació que ha rebut, mentre el Sr. Thornton ric i ben considerat per la seva fortuna, escuda un caràcter que s’afebleix al llarg del llibre, passant de la virulència a la tendresa en poques pàgines. El xoc entre la educació i la riquesa són els dos personatges i la seva interacció. Mentre avancem, les circumstàncies i la mort, molt present en el llibre, transformaran als nostres personatges i els seus propis sentiments.


No dubteu en buscar aquesta novela, no dubteu que els clàssics són la millor opció. Deixeu-vos emportar per aquest gran relat de la revolució industrial. Cada segon i cada capítol es brillant. 

No comments:

Post a Comment